Președintele Federației Române de Volei consideră și anul trecut ca unul pozitiv pentru FRV
Președintele Federației Române de Volei consideră și anul trecut ca unul pozitiv pentru FRV

Gheorghe Vișan analizează parcursul voleiului românesc din 2017

Ca la fiecare sfârșit de an, președintele Federației Române de Volei (FRV), Gheorghe Vișan, oferă pentru AGERPRES un interviu în care analizează ce s-a petrecut de-a lungul ultimelor 12 luni în sportul pe care îl conduce. Conform lui Vişan, în 2017 voleiul românesc a avut rezultate pozitive, remarcabilă fiind participarea a trei echipe naţionale de juniori la turnee finale.

3 participări la turnee finale europene

"Pentru voleiul românesc, 2017 a fost un an destul de prolific, având în vedere că am fost calificaţi la Campionatul European de cadeţi, masculin (Under 19) şi feminin (Under 18), şi la turneul final al Campionatului European de speranţe feminin (Under 16). Deci am participat cu trei loturi naţionale juvenile la turneele finale. La cadeţi am obţinut locul 9 atât la fete, cât şi la băieţi. Cu toate că la fete aveam echipă să jucăm şi finala CE, iar asta a recunoscut şi antrenorul Rusiei. Cam asta ar fi dezamăgirea. Dar din cauza unor fete care mai au de învăţat, sau noi de lucrat cu ele pe linie psihologică, am ratat calificarea. Din aceste motive s-au pierdut nişte seturi, nişte meciuri şi în loc să mergem spre semifinale am ajuns pe locul 9. Iar la turneul final al CE la speranţe am ocupat locul 7. Una peste alta, rezultatele sunt foarte bune pentru voleiul românesc. Pentru că locul 7 sau 9 la nivelul ăsta pentru un sport de echipă este ca o medalie la sporturile individuale."

"La seniori, naţionala masculină a României a participat anul acesta la turneul 2 de calificare la Campionatul Mondial din Estonia. A încheiat pe locul 3, în condiţiile în care locul 1 s-a dus direct, iar locul 2 a mers la un alt turneu de calificare. Naţionala de fete a avut turneu de calificare în Bulgaria şi a terminat tot pe locul 3. Turcia s-a calificat direct la turneul final, iar Bulgaria a obţinut locul 2, calificându-se în turul 3. Deci şi la feminin şi la masculin ne-am atins obiectivele, ar fi fost o excepţie să ne calificăm."

Evoluții promițătoare pentru Matei și Vaida

Preşedintele FRV a remarcat locul 1 obţinut de Adriana-Maria Matei şi Beata Vaida în Snow Volleyball European Tour, dar şi locul 2 obţinut de aceeaşi pereche la Campionatul European Under-22 de volei pe plajă. "La volei pe plajă avem echipă vicecampioană europeană la CE Under-22 feminin din Austria şi un loc 3 la masculin la Campionatul Balcanic Under-22 din Macedonia. La volei pe zăpadă am avut Campionat European seniori fete în Turcia unde am obţinut locul 1 (2017 CEV Snow Volleyball European Tour). De asemenea, la Campionatele Balcanice, naţionala de junioare III (U16) a obţinut locul 3 în Bulgaria, iar cea de juniori III masculin (U17) a obţinut locul 5. Tot la Campionatele Balcanice, echipa de juniori II masculin a venit pe 6 în Serbia, iar cea de juniori I feminin a încheiat pe locul 5 în Bosnia şi Herţegovina."

La nivel de echipe de club, în 2017 voleiul românesc a fost reprezentat în Liga Campionilor de SCM U. Craiova la masculin şi de CS Volei Alba Blaj la feminin. "În cupele europene am avut-o anul ăsta pe SCM U. Craiova în Liga Campionilor la masculin, care ne-a făcut o imagine foarte bună. Din păcate, aveau calificarea în mână, dar nu şi-au dat seama că un set le-ar fi fost suficient să iasă din grupe. Iar să ieşi din grupă este o performanţă. La feminin, Blaj a fost de asemenea la un pas să iasă din faza grupelor Ligii Campionilor. Sperăm să o facă în sezonul ăsta, pentru că are o grupă accesibilă."

Final Four-ul Ligii Campionilor, la Cluj?

Vișan a menţionat că este posibil ca România să primească organizarea Final Four-ului Ligii Campionilor la feminin. "99,5% eu zic că Blaj iese din faza grupelor, iar anul viitor vine în ţară preşedintele Confederaţiei Europene de Volei, Aleksandar Boricic, pentru a discuta organizarea Final Four-ului Ligii Campionilor la Cluj. Asta numai dacă Blaj iese din grupă. Iar dacă organizăm Final Four, Blaj se califică direct, fiind gazdă. Cu preşedintele Boricic voi avea o discuţie şi despre organizarea în 2021 a Campionatului European feminin. Vrem să găzduim în ţară o grupă a acelui turneu final. Pentru că, fiind 24 de echipe, turneul final va fi găzduit de 4 ţări. Deci este o treabă importantă pentru noi ca federaţie, dar şi pentru România. S-ar putea juca tot la Cluj."

Ca în fiecare an, principala problemă a Federaţiei Române de Volei a reprezentat-o partea financiară. "De fiecare dată prima problemă la noi este cea financiară. Nu ai bani, nu poţi face nimic. La noi selecţionerii echipelor naţionale antrenează gratis. Nu au luat un ban de la federaţie. Avem 305.000 de euro pentru pregătire şi participare la competiţii pentru 14 loturi naţionale de sală şi plajă. Pentru 2018 avem în ianuarie turnee de calificare la CE la cadeţi, feminin şi masculin, la Ploieşti, unde obiectivul este calificarea. Iar în aprilie avem alte turnee de calificare la CE de juniori I, feminin şi masculin. Sperăm să ne calificăm şi să continuăm rezultatele de anul acesta. În luna august vom avea calificările după noul sistem la Campionatul European de seniori, feminin şi masculin. Şi avem obiectiv tot calificarea. Nu vor mai fi turnee de calificare, se va juca pe etape."

Laurențiu Lică, cel mai valoros jucător al anului 2017

La fel ca în 2016, jucătorul formaţiei Tricolorul LMV Ploieşti, Laurenţiu Lică, a fost desemnat voleibalistul anului. În ceea ce priveşte titlul de sportivul anului, Gheorghe Vişan consideră că acesta i s-ar cuveni jucătoarei de tenis Simona Halep.

"În şedinţa Consiliului Director s-a stabilit jucătorul de volei al anului 2017, este vorba despre Laurenţiu Lică. De fapt, am făcut un clasament şi după Lică vine Nneka Onyejekwe, iar pe trei Cristian Bartha. Sportivul anului este Simona Halep, este meritul ei. Că nouă nu ne convine când mai pierde anumite meciuri e altceva, dar ea e numărul 1 mondial în tenis şi România trebuie să se mândrească cu ea. Să sperăm că va rămâne pe primul loc o perioadă cât mai lungă."

Precizare: intertitlurile au fost inserate de voleiromania.ro

Pareri
Haha (03/01/18 17/25/27)
Da cum l-ați declarat pe Lica cel mai bun jucător? Ca e finu’ lu’ Pascu și Nașu’ lu’ Stancu? Sa fim serioși...in top 3 nici un jucător de la campioana? Cu toate astea locul 1 îl merita tot o sălăjeană și anume NNeka inclusiv prin ce rezultate a avut in ultimii ani ca dacă nu ma înșel in ultimii ani a tot ieșit campioana Ba pe aici Ba pe afara. Așa ca Lica nu prea are ce caută in vârful clasamentului sau ia carat ceva lui domnu Visan cu multe grade in lichid?
cristi (05/01/18 10/43/55)
Doamna Constantin nu apare in niciun clasament?
Incompetenta presedintelui=moartea voleiului Romanesc! (05/01/18 14/05/19)
Cat tupeu poate sa aiba acest cocalar, zapciu care este pres FRV??? Hai s-o luam pe rand... 1. Locul 7 sau 9 este nimic in conditiile in care la nivel de seniori/re , la cluburi acesti copii n-au nicio sansa.. De ce... ? simplu, din banii nostrii, din taxele noastre, noi aducem 6-12 straini prafuiti si romanii n-au unde sa joace... Cu banii nostrii noi le dam in sut in fund la romani dar, nevoie mare, pregatim straini/straine.... deja se vede impactul acestor "masuri inteleligente" cand luam un set la turnee finale de senioare, ca la seniori nu ne-am mai calificat de 20 de ani. 2. La volei pe plaja Vaida si Matei sunt locul 71 cu 460 de puncta(clasament Fivb) iar primele 12-14 jucatoare de volei plaja acumuleaza in jur de 3-4.000-5.000 puncte.. asa ca Vaida si Matei ( cu toata pregatirea din Turcia, Spania si Usa $$$) se vor califica la turnee finale la Camp. Mondiale sau olimpiada in 21036.. De remarcat ce fac aceste fete cu fff multi bani de pregatire dar mai sunt vreo intre 23 -151 de ani pana cand putem vb de volei pe plaja...:) De altceva ce sa vorbim...? Poate cum il tine in spate (si se au la mana) visan si rau....!!! Poate cand si cum a platit amenda Tomis C-ta la CEV...(rupand din pregatire zeci de mii de euro)... Poate care sunt obligatiile de serviciu ale cocalarului visan de cand ia de;la FRV 12.000 roni.../luna? Si mai sunt multe... in declaratia de avere din 2016 visan creste in conturi , bani si avere ca o gogoasa...deh , ca munceste saracu.. si duce la inmormantare voleiul romanesc...! Demisia impostorule, demisia.
pt purcel (07/01/18 01/15/41)
Care volei romanesc ? Cati , cate jucatori , jucatoare joaca in vreun campionat important din lume . In '90 s-au deschis granitele , a fost pana prin '97 infuzie de sportivi romani in campionate tari . Acum , de unde , cine mai vrea sa munceasca ? Bravo sarbiilor , ne-ati facut feuda sarba . Nu pleaca de la federatii , ci de la presedinti afoni in sport , doar cu interes financiar . Exemple : Zalau - presedinte 0 , Steaua 0 , Cluj 0 , Baia Mare 0,0 ; Agroland 0 , Blaj 0 , Lugoj 0 , Targoviste 0 .
Ciordeala (08/01/18 13/20/47)
Sa ne spuna Visan cat plateste federatia pentru masina de nabab in care isi misca fizicul.
si ce ciordeala... (08/01/18 16/42/06)
Si platitul ca platitul... Dar sa verifice MInisterul si DNA-ul cum deconteaza si cand merge in interes propriu. A se vedea si meciurile unde este observator si vine tot cu masina federatiei, aceasta fiind o activitate care nu are legatura cu functia. Sa nu mai comentam ca din calitatea de presedinte nu trebuie sa fie si observator.
Brno 2014 (08/01/18 21/51/39)
Despre loturile de juniori si junioare nici o vorba ? Sau doar unde e vorba de schimbat antrenori si presedinti va bagati in seama... (Volei)Ro-mania trezeste-te !!!
Brno 2014 (08/01/18 22/00/01)
Atunci sa va spun eu. Am fost, ca multi alti iubitori de volei, duminica pana in Ploiesti sa vad viitorul voleiului romanesc. La fete nu mai am ce sa adaug decat felicitari ! In schimb, la baieti, forta de atac a noastra era cam aceeasi cu a sarbilor. Pacat ca nu prea ajungea mingea din preluare pe ridicator. Nici sarbilor nu le-a fost prea greu sa observe ca libero-ul nostru era pe nicaieri, asa ca au servit doar pe el pana l-au adus la un procentaj de ... 18 %. Daca la fete d-l Macarie si-a schimbat la un moment dat fata si a introdus libero-ul de rezerva (care a jucat foarte bine), la baieti nu s-a putut :nu exista un libero de rezerva selectionat. Asa ca am jucat cam in 5 tot meciul.
Brno 2014 (08/01/18 22/09/28)
Ajuns acasa, am observat si motivele: d-l SAVOIU (antrenor pentru care am toata stima) si libero-ul despre care vorbesc poarta acelasi nume. Am inteles ce prin presa ca tanarul SAVOIU este cu 2-3 ani mai mic decat generatia care era pe teren si ca nu prea ii place nimic din ce se face pe la scoala, ii lace doar voleiul. Cred ca tatal lui ii facea mai bine rost de o scutire medicala decat sa-l plimbe prin cantonamentul echipei nationale, cantonament in care au fost prezenti si tineri care chiar cred ca voiau sa-si reprezinte cu mandrie tara. Dar ce sa faci daca nu vine preluarea ? Cred ca tinerii aceia care si-au sacrificat vacanta de iarna ar fi baut si ei cate o bere la revelion, ar fi strans cate o fata in brate, ca toti tinerii de varsta lor. Sunt curios cu cat drag se vor prezenta la urmatoarele cantonamente ale echipei nationale cand vad ca toat munca lor se duce de rapa din dragostea prea mare a unui parinte fata de loaza lui.
Brno 2014 (08/01/18 22/14/58)
Si un ultim gand. Am folosit cuvantul loaza doar dorind sa evidentiez faptul ca scoala si voleiul nu se exclud. Este un sport in care trebuie sa folosesti destul de mult creierul, ori acesta se poate dezvolta si prin frecventarea cursurilor scolare. Faptul ca nu iti place scoala nu inseamna automat ca vei ajunge un voleibalist mare. Dar chiar si daca vei ajunge vreodata un voleibalist mare (ceea ce ii doresc tanarului SAVOIU), vei ajunge si la varsta aceea (cand ai inceput sa intelegi voleiul dar nu te mai tin balamalele sa-l practici) cand te vei gandi ca nu ti-ar fi stricat si un pic de scoala...
@Brno2014 (09/01/18 09/37/12)
Mai oameni buni, voi cititi ce spune maestrul asta. Cum poti judeca un COPIL care probabil nu sa ridicat la valoarea turneului. Mai Brno esti sanatos sau suferi de ceva. Spune si cearta federatia sau echipa tehnica NU UN COPIL. La atat te-ai rezumat in comentariile tale. Te mai intreb odata.ESTI NORMAL ?!
Brno 2014 (09/01/18 17/20/07)
Imi pare rau daca s-a inteles asa ceva. Am vazut un interviu al d-lui SAVOIU in care spunea ca in sala de antrenament el nu mai este parinte ci antrenor. Din pacate, parintele l-a cam luat de urechi pe antrenor, expunandu-si propriul copil judecatii de valoare. In meciul pe care l-am vazut duminica (Romania - Serbia), in urma caruia cu o victorie 3-0 ne puteam chiar califica, fiecare jucator roman la cea mai mica greseala era schimbat, cu exceptia libero-ului, pentru ca nu avea cu cine sa fie schimbat. Nu cred ca federatia a facut selectia, ci echipa tehnica in fruntea careia s-a aflat d-l SAVOIU. Nu s-o fi gasit in toata tara asta un libero care sa aiba varsta coechipierilor lui ? Sunt curios ce atmosfera o fi in asemenea conditii in vestiarul echipei nationale ...
Parerea dumneavoastra (campurile marcate cu * sunt obligatorii)
Nume *
E-mail
Parere *
Cod securitate *
 
Sondaje
Sondaj
Sondaje
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter-ul nostru, pentru a primi cele mai noi stiri din volei !
Abonare
Dezabonare