Special pentru iubitorii voleiului!
Special pentru iubitorii voleiului!

Scouting de performanță mai ceva ca în fotbal! CSM București, la un alt nivel!

Pontul zilei pentru cluburile de volei care vor să facă performanță este să îl „cloneze” pe Vlad Păușescu, omul din spatele performanțelor recente ale lui CSM București.

Aducerea statisticianului în staff-ul echipei de volei feminin, pe post de scouter, a fost o mutare foarte inspirată, acesta ocupându-se de analizarea parametrilor jucătoarelor. Rezultatele sunt prezentate antrenorilor echipei: raport în cifre, analiza video, analiza generală a echipei, analiza individuală.

A învățat singur meserie

„Îmi era dor de sport. Am început la Dinamo, acolo unde tata jucase și fusese antrenor. Era prin 2004. Am învățat această meserie singur. Stăteam cu telecomanda videocasetofonului în mână și studiam câte un meci. Opream, reluam faza, notam, apoi continuam. Am fost cooptat de antrenorul Florin Grapă la o acțiune a echipei naționale de fete, în 2007, la Halle (Germania). A fost o experiență unică și foarte importantă pentru tot ceea ce a urmat. Acolo am văzut cu ce se mănâncă meseria de scouter, uitându-mă în jurul meu. Atunci, la Halle, am făcut și trecerea la voleiul fetelor”, și-a amintit Vlad Păușescu, într-un interviu acordat pentru evz.ro.

A lucrat la Știința Bacău, la Constanța și la Târgu Mureș, dar în cele din urmă a revenit acasă în București, la CSM. De ce? „Veneam la o echipă foarte bună, cu ambiții. CSM București e clubul cel mai bine organizat din țară. Nu o spun eu, ci o spun rezultatele! Pasiunea a fost cea care m-a împins de la spate. Mă împinge și acum.”

Un soft obligatoriu pentru marea performanță

Scouterul a adus la clubul bucureștean programul „Data Volley”, un soft făcut de italieni cu contribuția antrenorului argentinian Julio Velasco, cel care a lucrat decenii la rând în voleiul din Peninsulă. „Licența anuală pentru acest program este de 700-800 de euro și a devenit obligatoriu în marea performanță”, a dezvăluit scouterul.

Cea mai mare performanță a CSM-ului a fost cucerirea CEV Challenge Cup, în anul 2016. A fost un sezon de muncă „pe brânci” nu numai pentru sportive, ci și pentru oamenii din jurul lor. „Nimeni nu ne dădea vreo șansă. A fost un sezon disputat într-un ritm infernal. Eram, cu toții, mai mult pe drumuri. Jucam la trei zile. Se muncea pe brânci, sportive și staff. Bateria laptopului s-a dus în acel sezon!”, și-a amintit Păușescu, care a fost remarcat de François Salvagni, antrenorul de atunci: „Avem un băiat printre noi care nu doarme niciodată!”.

Analiza e mai mult decât importantă

Una dintre întrebările puse de jurnalist a fost de interes nu numai pentru cititori, ci și pentru cei implicați în lumea voleiului: „Ce așteaptă un antrenor de la scouter cu privire la echipa sa?”. Răspunsul poate fi interpretat ca un secret al performanței: „Un raport general, altul individual, pentru fiecare jucătoare. Studiul acestor cifre, de la antrenamente, de la jocuri, ajută antrenorul în alegerea celei mai bune echipe. Apoi vin datele, cifrele din timpul meciurilor. Analiza e mai mult decât importantă, e determinantă. În timpul meciurilor antrenorul primește acum în timp real cifrele fiecărei jucătoare din teren. E o muncă de migală, e ca un puzzle. Toate aceste mici detalii fac diferența”.

Ce va fi în sezonul 2019 - 2020? În campionat, statisticianul vede o luptă în doi, CSM București și CSM Volei Alba Blaj: „Va fi un sezon greu, dar, cu siguranță, unul bun pentru CSM”.

Așadar, investiția în jucătoare de top este importantă, dar nu decisivă pentru marea performanță în Europa. CSM București este la un alt nivel față de celelalte cluburi de volei feminin din România, fiind superior ca mod de lucru chiar și unor cluburi de fotbal din Liga 1. Pentru alegerea jucătoarelor care sunt în cea mai bună formă e nevoie doar de un om precum Vlad Păușescu și de un soft.

Pareri
Nu sunt pareri pentru aceasta stire.
Parerea dumneavoastra (campurile marcate cu * sunt obligatorii)
Nume *
E-mail
Parere *
Cod securitate *
 
Sondaje
Sondaj
Sondaje
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter-ul nostru, pentru a primi cele mai noi stiri din volei !
Abonare
Dezabonare