Start în Divizia A1 la volei feminin, ediția 2017-2018
Start în Divizia A1 la volei feminin, ediția 2017-2018

Titlul național se anunță o afacere în doi: Blaj - CSM București

Divizia A1 la volei feminin, ediția 2017-2018, va debuta sâmbătă 14 octombrie 2017. Este al doilea campionat consecutiv de când în voleiul românesc s-a dat "liber la străini", însă federația impune ca în acest sezon fiecare echipă să înscrie pe foaia de arbitraj o jucătoare tânără, sub 23 de ani. "Echipele au obligația ca pe foaia de arbitraj să aibă un jucător sub 23 de ani (născut 01.09.1994 și mai tânăr)", scrie în regulamentul publicat de Federația Română de Volei pe site-ul propriu, fără a se preciza dacă acesta (aceasta) trebuie să fie din România sau din străinătate, dacă trebuie utilizat (utilizată) sau nu în timpul meciului și care ar fi pedeapsa pentru încălcarea acestei noi reguli!!!

Sistemul de desfășurare al Diviziei A1 a rămas la fel ca în sezonul trecut, fără play-off și play-out. Astfel, după disputarea celor 18 meciuri din sezonul regulat, ocupantele locurilor 1-6 vor mai juca un mini-campionat de 10 etape, tur-retur, pentru a decide campioana României și echipele calificate în Cupele Europene. La rândul lor, ocupantele locurilor 7-10 vor juca și ele un mini-campionat de 6 etape, tur-retur, aproape inutil am putea spune, pentru că nicio echipă nu va retrograda în Divizia A2 la finalul acestui sezon! Cele 10 formații își vor păstra punctajul acumulat în sezonul regulat. 

Reamintim că, în iunie 2017, SCM Pitești și VC Unic LPS Piatra Neamț s-au retras din Divizia A1, iar ACS Penicilina Iași a renunțat în ultimul moment la abandon, acceptând în cele din urmă să devină a zecea echipă din campionat. Federația Română de Volei nu a reușit să le convingă nici pe echipele din Divizia A2 care au jucat în turneul de promovare (Rapid București și CSM 2007 LPS Focșani), nici pe cele două retrogradate (SCM U. Craiova și CSU Galați), nici pe o altă formație din eșalonul secund să ocupe cele două locuri lăsate libere! De aceea, competiția feminină se va desfășura în sezonul 2017-2018 cu doar 10 echipe și nu va retrograda nimeni. 

Federația Română de Volei păstrează și în acest campionat, la meciurile din Divizia A1, foaia electronică de joc, folosită până acum în Cupele Europene, în paralel cu foaia obișnuită, pe hârtie. În plus, de acum cluburile din Divizia A1 sunt obligate să aibă statistician și să trimită la FR Volei, pentru a fi publicată pe site, statistica fiecărei partide oficiale!

Spre deosebire de campionatul băieților, care va fi la fel de echilibrat și de atractiv ca în sezonul precedent, când titlul s-a decis în ultima etapă, competiția fetelor are, la prima vedere, două formații care se vor detașa de pluton. Ar fi în primul rând campioana ultimelor trei ediții, CSM Volei Alba Blaj (FOTO), care și-a schimbat puțin numele, adăugând și Municipal după Clubul Sportiv. Echipa și-a păstrat antrenorul cu care a obținut aceste succese, Darko Zakoc, iar sârbul va trebui să clădească din nou o formație puternică, pentru că lotul a fost schimbat din temelii! Au rămas doar trei titulare din sezonul trecut, Nneka Onyejekwe, Adina Salaoru și Marina Vujović, însă noile achiziții nu mai sunt atât de spectaculoase ca în ultimii doi ani. Posibil ca lotul să fie mai echilibrat valoric, astfel încât să nu existe diferențe mari între titulare și rezerve. 

Blajul are acum un adversar mult mai redutabil în CSM București, care a păstrat patru jucătoare și pe antrenorul principal, Ferhat Akbaş. Formația din Capitală ar putea pune probleme reale lui Salaoru și compania, dacă turcul va reuși să omogenizeze rapid primul 6. 

CSM Târgoviște pare în scădere față de sezonul precedent, iar Știința Bacău va juca pentru al doilea an consecutiv numai cu românce. Dinamo a slăbit mult și nu pare capabilă să intre în turneul 1-6, pentru celelalte două locuri urmând să se bată echipele din Lugoj, Timișoara și chiar Cluj, care beneficiază acum de un sponsor generos, NTT Data. 

Programul primei etape din Divizia A1 la volei feminin (rundă programată de FR Volei pentru data de 14 octombrie 2017):

Sâmbătă 14 octombrie 2017

ora 17.00: Știința Bacău - ACS Agroland Timişoara 

ora 18.00: CSM Târgoviște - ACS Penicilina Iaşi 

ora 18.00: CSU Medicina CSȘ Tîrgu Mureș - Universitatea NTT Data Cluj

ora 18.00: CSM Volei Alba Blaj - CSM Lugoj

Luni 16 octombrie 2017

ora 18.00: CSM București - Dinamo București - se joacă în Sala Elite Performance & Sport din Complexul Sun Plaza Mall (Piața Sudului) - meci televizat în direct de postul Digi Sport 4

CLICK AICI pentru detalii despre transferurile din voleiul feminin românesc

Pareri
Nu sunt pareri pentru aceasta stire.
Parerea dumneavoastra (campurile marcate cu * sunt obligatorii)
Nume *
E-mail
Parere *
Cod securitate *
 
Sondaje
Sondaj
Sondaje
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter-ul nostru, pentru a primi cele mai noi stiri din volei !
Abonare
Dezabonare