Start în Divizia A1 la volei feminin, ediția 2021-2022
Start în Divizia A1 la volei feminin, ediția 2021-2022

Începe un campionat deschis oricărui rezultat

Divizia A1 la volei feminin, ediția 2021-2022, a debutat vineri 8 octombrie 2021. Este un sezon în care se revine la sistemul de desfășurare cu etape săptămânale, care fuseseră înlocuite, din cauza pandemiei de coronavirus, cu turnee. În prima partidă a campionatului, CSM Volei Alba Blaj (FOTO) a confirmat forma bună arătată în Supercupa României și a învins fără emoții un adversar, CSM Lugoj, care emite pretenții la podium în actualul sezon.

Schimbarea formulei de disputare a fazei a doua, preconizată în primăvară, nu va fi aplicată din campionatul 2021-2022. Conform acestei noi formule, sezonul regulat trebuia să fie urmat de play-off pentru locurile 1-8 și play-out pentru locurile 9-12. În play-off, în primul tur se înfruntă ocupantele locurilor 1 și 8, 2 și 7, 3 și 6, respectiv 4 și 5. Învingătoarele se califică în play-off 1-4, iar învinsele joacă în turneul 5-8.

FR Volei a anunțat că formațiile clasate pe locurile 1-4, 5-8 și 9-12 vor forma grupe în care se va juca după sistemul tur-retur, fiecare cu fiecare. Ordinea în tabela Berger în această fază va fi stabilită de poziția pe care a ocupat-o fiecare echipă la finalul sezonului regulat, iar punctele acumulate se păstrează. La finalul acestei faze, se vor desemna echipele participante în Cupele Europene și cele două retrogradate în Divizia A2. Din campionatul 2021-2022, primul criteriu de departajare în cazul egalității de puncte este numărul de victorii. Dacă și acesta va fi egal, atunci se va aplica raportul seturilor și apoi raportul punctelor.

Reamintim că, față de sezonul anterior, CSU Belor Galați (locul 9) a renunțat să joace în Divizia A1 și s-a înscris în A2, după ce sponsorul Belor s-a retras de la echipă. Echipa se numește acum CSU Hygienum Galați. Nici CSU Medicina CNUE Tîrgu Mureș (locul 10) nu a găsit suportul financiar necesar pentru prima divizie, preferând liga a doua. Prin urmare, una dintre retrogradate, Universitatea NTT Data Cluj, a rămas în A1. Nu și FC Argeș Pitești, care a refuzat invitația FR Volei și va juca în A2. La fel a procedat și CSM Focșani (locul 3 în turneul de promovare), astfel că a 12-a echipă din primul eșalon a devenit Dacia Mioveni, clasată a patra în turneul de promovare din Divizia A2.

Regula obligativității prezenței pe teren a două jucătoare române se suspendă

Adoptată în ședința informală a membrilor aleși ai Consiliului Director al FRV din 21 aprilie 2021, regula obligativității prezenței a cel puțin doi jucători români (două jucătoare române) pe teren în fiecare echipă la meciurile din Divizia A1 și Cupa României a fost contestată la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de CSM Volei Alba Blaj. Federația Română de Volei a depus apel în contencios, însă până la judecarea definitivă a cazului regula celor doi români se suspendă, pe perioada turului.

Astfel, numărul jucătorilor români nu va fi luat în calcul și se va aplica regula din campionatul anterior, 2020-2021. Acolo unde nu există un jucător român U-23, se va folosi un sportiv român, indiferent de vârstă, precizează FR Volei.

Ce prevedea regula U-23 din sezonul precedent: "În privința jucătorilor de altă naționalitate, echipele pot avea înscriși în foaia de arbitraj un număr nelimitat de jucători de altă naționalitate. Echipele au obligația ca pe foaia de arbitraj să aibă un jucător ROMÂN sub 23 de ani (născut 01.09.1997 și mai tânăr) pe care să-l folosească în decursul Campionatului Național și al Cupei României obligatoriu, efectiv (integral) 20 de seturi. În situația în care echipa are mai mulți jucători sub 23 de ani, seturile jucate de aceștia se vor cumula. Această regulă se aplică și în cazul jucătorului Libero. Nerespectarea acestui barem duce la sancționarea echipei în culpă cu 250 Euro de fiecare set nejucat."

Rezultatele și programul primei etape din Divizia A1 la volei feminin (rundă programată de FR Volei pentru data de 9 octombrie 2021):


Vineri 8 octombrie 2021

CSM Volei Alba Blaj - CSM Lugoj 3:0 (25:19, 25:16, 25:20)

Sâmbătă 9 octombrie 2021

ora 13.00: ACS Volei Cristina Pîrv Turda - CSM Tîrgoviște (se joacă la Cluj)

ora 16.00: Universitatea NTT Data Cluj - Rapid București

ora 18.00: CSO Voluntari 2005 - Dinamo București - meci televizat în direct de Metropola TV

ora 18.00: Dacia Mioveni 2012 - Știința Bacău

ora 18.30: CS Medgidia - SCM U. Craiova

Pareri
Nu sunt pareri pentru aceasta stire.
Parerea dumneavoastra (campurile marcate cu * sunt obligatorii)
Nume *
E-mail
Parere *
Cod securitate *
 
Clasament
Nu sunt competitii introduse.
Rezultate sportive
Clasament
Sondaje
Sondaj
Sondaje
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter-ul nostru, pentru a primi cele mai noi stiri din volei !
Abonare
Dezabonare