Start în Divizia A1 la volei masculin, ediția 2021-2022

Cinci echipe bucureștene în campionatul masculin de volei!

Divizia A1 la volei masculin, ediția 2021-2022, debutează sâmbătă 9 octombrie 2021. Este un sezon în care se revine la sistemul de desfășurare cu etape săptămânale, care fuseseră înlocuite, din cauza pandemiei de coronavirus, cu turnee.

Schimbarea formulei de disputare a fazei a doua, preconizată în primăvară, nu va fi aplicată din campionatul 2021-2022. Conform acestei noi formule, sezonul regulat trebuia să fie urmat de play-off pentru locurile 1-8 și play-out pentru locurile 9-12. În play-off, în primul tur se înfruntă ocupantele locurilor 1 și 8, 2 și 7, 3 și 6, respectiv 4 și 5. Învingătoarele se califică în play-off 1-4, iar învinsele joacă în turneul 5-8.

FR Volei a anunțat că formațiile clasate pe locurile 1-4, 5-8 și 9-12 vor forma grupe în care se va juca după sistemul tur-retur, fiecare cu fiecare. Ordinea în tabela Berger în această fază va fi stabilită de poziția pe care a ocupat-o fiecare echipă la finalul sezonului regulat, iar punctele acumulate se păstrează. La finalul acestei faze, se vor desemna echipele participante în Cupele Europene și cele două retrogradate în Divizia A2. Din campionatul 2021-2022, primul criteriu de departajare în cazul egalității de puncte este numărul de victorii. Dacă și acesta va fi egal, atunci se va aplica raportul seturilor și apoi raportul punctelor.

Regula obligativității prezenței pe teren a doi jucători români se suspendă

Adoptată în ședința informală a membrilor aleși ai Consiliului Director al FRV din 21 aprilie 2021, regula obligativității prezenței a cel puțin doi jucători români (două jucătoare române) pe teren în fiecare echipă la meciurile din Divizia A1 și Cupa României a fost contestată la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de CSM Volei Alba Blaj. Federația Română de Volei a depus apel în contencios, însă până la judecarea definitivă a cazului regula celor doi români se suspendă, pe perioada turului.

Astfel, numărul jucătorilor români nu va fi luat în calcul și se va aplica regula din campionatul anterior, 2020-2021. Acolo unde nu există un jucător român U-23, se va folosi un sportiv român, indiferent de vârstă, precizează FR Volei.

Ce prevedea regula U-23 din sezonul precedent: "În privința jucătorilor de altă naționalitate, echipele pot avea înscriși în foaia de arbitraj un număr nelimitat de jucători de altă naționalitate. Echipele au obligația ca pe foaia de arbitraj să aibă un jucător ROMÂN sub 23 de ani (născut 01.09.1997 și mai tânăr) pe care să-l folosească în decursul Campionatului Național și al Cupei României obligatoriu, efectiv (integral) 20 de seturi. În situația în care echipa are mai mulți jucători sub 23 de ani, seturile jucate de aceștia se vor cumula. Această regulă se aplică și în cazul jucătorului Libero. Nerespectarea acestui barem duce la sancționarea echipei în culpă cu 250 Euro de fiecare set nejucat."

Programul primei etape din Divizia A1 la volei masculin (rundă programată de FR Volei pentru data de 9 octombrie 2021):

Sâmbătă 9 octombrie 2021

ora 12.00: CS Universitatea de Vest Timișoara - CSȘ CNE LAPI Dej-SCM Zalău

ora 17.00: CSU Știința București - SCM U. Craiova

ora 17.00: CSM Arcada Galați - Olimpia Titanii București (cele două formații au inversat gazda meciurilor tur-retur, la cererea dunărenilor)

ora 17.00: Știința Explorări Baia Mare - Dinamo București

ora 19.00: Universitatea Cluj - Unirea Dej

Luni 11 octombrie 2021

ora 17.00: Rapid București - Steaua București - meci televizat în direct de TVR 3

Pareri
Nu sunt pareri pentru aceasta stire.
Parerea dumneavoastra (campurile marcate cu * sunt obligatorii)
Nume *
E-mail
Parere *
Cod securitate *
 
Clasament
Nu sunt competitii introduse.
Rezultate sportive
Clasament
Sondaje
Sondaj
Sondaje
Newsletter
Aboneaza-te la newsletter-ul nostru, pentru a primi cele mai noi stiri din volei !
Abonare
Dezabonare